+31 (0)6 52 65 37 61 info@kahlo.nl

Kleurrijk

Word jij ook zo blij van mooie kleuren aan de muur?

Kleur is overal, je kunt je er eigenlijk nooit volledig voor afsluiten. Kleuren kunnen je humeur beïnvloeden, ze kunnen je er minder flets laten uitzien en in het verkeer laten ze je weten of je moet stoppen of mag doorrijden.

Ook binnen de kunstwereld worden kleuren niet willekeurig gekozen, maar hebben ze meestal een belangrijke functie. Teveel rood kan een “unheimliches gefühl” geven, warm blauw staat juist voor geborgenheid: het “Ik voel me thuis effect”
Zelf werk ik graag met héél veel kleuren. Die geven mij een goed gevoel. Het gekke is dat ik lange tijd alleen maar zwart-wit tekeningen maakte. Mijn moeder maakte zich daar wel een beetje zorgen over, maar mijn Bompa zei dat dit vanzelf wel goed zou komen. Dank je wel Bompa, voor je vooruitziende blik.

Ik begon pas met ‘kleuren’ toen ik op vrij jonge leeftijd een bezoek had gebracht aan een expositie van de Cobra-groep. De Cobra schilderijen bestaan bijna altijd uit vrolijke en felle kleuren. Meestal zijn de kleuren onvermengd en vallen de schilderijen erg op.

Later raakte ik onder indruk van het werk van de Impressionisten die erg geïnteresseerd waren in het samenspel van kleuren en licht. Veel kunstenaars die met olieverf werken, beginnen hun werk met een donkere – meestal bruine – laag waarna ze nieuwe kleurlagen toevoegen zo gauw de vorige laag droog is.
Édouard Manet wilde sneller werken en koos er dus voor om niet in lagen te schilderen en direct voor de juiste kleuren te kiezen. Zijn opzet was tegelijk ook zijn definitieve werk.
Dan was er nog de iets jongere Claude Monet die ooit een andere schilder adviseerde:
“Als je naar buiten gaat om te schilderen, probeer dan te vergeten wat voor objecten je voor je hebt. Denk meer, hier is een blokje blauw, daar een rechthoek roze en hier een streepje geel.”

Een echte Impressionist ben ik dus niet geworden, maar ook ik bouw een werk direct in de kleuren op die mij op dat moment mooi lijken. Eigenlijk verander ik daar achteraf vrijwel niets aan.

1–24 van de 37

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com